Suvised õied söögiks!

Söödavate õite õpituba

Söödavate õite hiilgeaeg – just praegu on koduaiad õitevahus ja lillelõhnahurmas. 🌸 Peenardel õitsevad paljud püsikud ja korraliku hoo on sisse saanud suvikud. Peenraid katavad flokside, kuldvihmade, naistenõgeste, siilkübarate, pruudisõlgede, lõvilõugade õisikud. Punanuppude, kosmoste ja rukkilillede õrnad õisikud annavad kirjule õievahule ruumilisust ja õhku. 🌸 Pottides/ amplites tunnevad end eriti hästi kõiksugused peiulilled, fuksiad, begooniad ja pelargoonid. Suursugused päevalilled, daaliad ja esimesed gladioolid on iga aia kroonijuveeliks.🌸 Tarbetaimede peenardel on õitsema hakanud mündid, meliss, basiilik, till, iisop ehk kellelgi mõni redis, salat või rukolagi… 

Kõigi eelpool välja toodud taimede õied on toiduks tarvitatavad. 🌸 Seda eelkõige värskelt, aga ka küpsetatult, joogis või koogis. Toorete õite maitse tuleb kõige paremini esile, värsked õied on ka kõige tervislikumad. Nendes peituvad paljud mineraalained ja vitamiinid ning stressi maandavad antioksüdandid. 🌸 Kõige populaarsem on õitega kaunistada roogasid ja jooke, samas on paljud neist ise tervenisti toiduks. Näiteks päeva-, peiu-, saia-, või rukkilille kroonlehtedega saab kaunistada nii praadi, quiche’i, hummust või magusaid muffineid, panna cottat, jäätist. 🌸 Seevastu gladiooli, begoonia, fuksia või pelargooni õis on tervenisti söödav. Suuri roosbegoonia õisi võib muidugi salati sisse tükkideks ka teha, on ju roosbegoonial väga suure õiega sorte. Samas sobib terve fuksia, suure uhke roosbegoonia või daalia õis valatult suvise tordi või marjakoogi kaunistuseks. 🌸

Praegu on tõeliselt mõnus aeg, seda nii ilu kui katsetamise mõttes. Isegi käin aias ja looduses ringi ja proovin uusi maitseid. Samuti integreerin neid uusi elamusi kodusel toidulaual.

🌸 Minu selle suve kolm lemmikut on: 

  • Aed-gladiool – suursugune mõnusa magusa maitsega kuninganna, minu selle aasta suurim üllatus,
  • Hosta – õrn helelilla printsess kerge kevadise spargli maitsega – mõnus mahlane amps,
  • Roosbegooni – suur suutäis haput ilu – söö tervenisti, haki salatisse, pista külma mokteili sisse,

Nende õite puhul on söödavad nii liikide kui sortide õied. Sorte on ju aretatud hiiglama palju ja eks erinevat värvi sordid on ka isemoodi maitsega. 🥰  Õitest saab rohkem kuulda 11.augusti loometoas, sest veel jõuab registreeruda üliägedasse “Rustikaalne gurmee” üritusele. Teen väikese õpitoa, kus tutvustan erinevaid söödavaid õisi, ka kirevaid pisirohetaimi, millega muuta iga toidukord eriliselt kordumatuks. 🥰 Maru toidud on muidugi alati võrratud ja viivad keele alla. Maru valmistabki meile süüa ja tema road pildistame ka üles. Ehk “Rustikaalse gurmee” põhifookus on ikka toidufotograafial. Ilusaid, ahvatlevaid, pilkupüüdvalt hurmavaid toidupilte õpetab tegema Eva. Ta juhendab, julgustab, sätib ja näitab kuis tehakse tõelist maagiat. Meie Partsi talus on neid rustikaalseid kohti küll, kus luua fotokunsti tipptaset. Eva on teinud meie kodulehe ilupildid, mis ei jäta vist kedagi külmaks… niivõrd sügavad, meeliülendavad ja kaunid on tema pildid! “Rustikaalses gurmees” jagabki ta oma nippe, trikke ja salanõkse, et kõik toidupildid oleksid nii kutsuvad, et kliendid jookseks kasvõi teisest Eesti otsast kohale. 

Rustikaalsest gurmeest saab pikemalt lugeda SIIT ja registreerumine on kuni 7.augusti südaööni! Kiirustage ja kirjutage oma soovist Evale eva@fleurrustique.com

Meie söödavate õite “ärist” ja muudest tegemistest saab lugeda Lääne-Virumaa Uudistest, sest meil käis ajakirjanik külas. 🥰 

Tasulist artiklit saad lugeda SIIT. Rahel Lepp külastas meid ka 2023 aasta alguses, siis said läänevirulased teada, mis on pisirohe ja kuis seda Partsil peetakse. 🥰  

Nüüd soovis ajakirjanik teada saada, kuis meil vahepeal läinud on ja kas oleme ka kasvanud ja arenenud. Koolituste korraldamise ruumist lugu algas ja jõudis põneva teemani – söödavate õiteni.

Ikka ja alati tore kui külalised käivad, eriti ajakirjanikud. 🥰  Oleme juba nii palju head ja toredat tagasisidet saanud artiklile – suur aitäh Rahelile ja kõigile kaasaelajatele! 🥰

Lõppu veel oluline PS! Värskus terve aasta ei kesta, õite eluiga on ikkagi lühike, seega… Ärge unustage mekutamise kõrval ka õisi talveks varuda. Kuivatage neid kas kuivatis või hea ventilatsiooniga hämaras soojas paigas. Samuti pange õisi sügavkülva karbi või suisa jää sisse. Õisi võib ka suhkrustada, siirupisse panna või kompotti keeta neist. Head katsetamist ning oma tegemistest andke ikka meile ka teada, kirjutage IGsse, FBsse  või postkasti 🌼

Scroll to Top