Tänuavaldus Marule
Maru, Sina oled tõeline vegankuninganna, uute maitsete Looja ja ehtne toiduvõlur. Sinu looming on alati midagi enamat kui kõhutäide – see on maagia, mis paneb inimesed ühtaegu imestama, unistama ja naeratama.
…
„Eat Flowers ehk lilleline õhtu Maruga Fotografiskas“ toimus 6. augustil 2025 Fotografiska 6. korruse NADA saalis. Kohal oli 24 inimest ning neid ootas ees imeline õiterännak. Kõik road olid loodud ja inspireeritud söödavatest õitest – iga amps oli korraga nii üllatus kui ka iluelamus.



Menüü oli muinasjutuline:
- suure mungalille majo kirevate õite ja krõmpsuva rohelisega – eelroog kohalike köögiviljadega, mida sai dippida maitsekasse majoneesi! Jumalik kerge maitserännak erinevatest taimedest taldrikul.
- kurgi ja rohelise tomati gazpacho mulluse lilleäädika teravusega, kaetud valge sõstra-, nektariini- ja tšillisalsaga ning loomulikult rohkete lilledega – mina tutvusin sel aastal esmakordselt sellise külma Pürenee poolsaarelt pärit supiga ja see oli menüüs ka meie enda Avatud talude päeval, siis oli tegemist klassikalise retseptiga, Maru võttis hoopis mängu enda isa ülekasvanud kurgid ja rohelist sorti tomatid – kooslus oli imeline! Ma olen nüüd tõeline gazpacho fänn!
- tako hibiskuse hummuse ja kroonlehtedest „lihaga“, roosiõie dukkah ja roosise sibulaga – EBAREAALNE! Ausalt! Ebareaalselt hea! Tõeline üllatus ja maitseelamus! Hibiskuse ehk karkade teed (ka karkatee, roselli tee) saadakse hapu hibiski (ladina keeles Hibiscus sabdariffa) õie lihavatest tumepunastest tupplehtedest ja Maru tegi neist nii hõrku hummust kui lihaväärset ampsu. Kõik sobis suurepäraselt omavahel ja siiani lakun näppe!
- lõhnava madara- ja leedriõie kreem, leedriõie siirupis koduaia tikrite ning kõrvitsaseemne pralinee pojengiõie pärlitega – ma ei saa siiani aru, kuis on võimalik luua toiduga nii ilusa kunstiteose, kui see magustoit oli. Ja keele viis magusa kreemi kombo hapude tikrite ning krõmpsuvate seemnetega lihtsalt alla. Küsin selle retsepti koju kaasa, et saaksin ise ka perele seda üllitist luua!



Kõige erilisem selles õhtus oli see, et Maru rääkis lugusid toidust ja õitest ning inimesed said ise kõiki roogasid kaunistada, sest laudadel olid tuhanded (!) õied. 🌺 Mitmed vaasid olid pungil koduaia ja looduse lillekesi, lisaks karpide viisi erinevaid õisi otse taldrikutele: rukki-, saia-, peiu-, mungalill, begoonia, monarda, liilia, aga ka nõges, ohakas, invasiivne ilutaim Kanada kuldvits, raudrohi, kibuvits, angervaks ja palju-palju muud. Elamusi tekitasid rukola ja sibula õied, üllatust pakkus aga floksi ehk aed-leeklille söödavus. Mina hoolitsesin värskete õite eest, Maru tegi süüa ning koos Hanna-Gretaga aitasime õhtu jooksul teda igati. Fotografiska poolt aitas meid veel üks neiu ja muidugi tõeline pildivõlur Kaisa-Maarja, kes juhuslikult võttis kaamera kaasa, aga ei saanud seda praktiliselt terve õhtu maha panna, sest tedagi inspireeris see maagiline üritus looma ilu. Aitäh võrratute jäädvustuste eest, Kaisa-Maarja!
(Kliki SIIA, et näha Instagram-i postitust Kaisa-Maarja fotodega.)



Söömise vahepeal sai igaüks teha endale ka õielise äädika – panna purki valitud õisi ja valada peale äädikat, et kunagi hiljem kodus valmistada näiteks toda sama gazpachot või segada kokku oma salatikaste. Õhtu lõpetuseks viisime inimesed veel väikesele tuurile Fotografiska katuseaeda, kus jagasin sealset kontseptsiooni ja erilisi maitseid. Kõige suuremad hitid olid sidrunaloisia, koolamaitseline ja
-lõhnaline sidrunpuju ‘Cola’ ning täiesti pöörane harilik nööpkakar – taim, kelle õie mekk on korraga magus, hapu, terav, soolane, kibe ja mõru ning lõppmaitse tuimestab ja tekitab suus ilmutava värske sädeluse. ✨


Maru, imetlen Sind siiralt! Sa oled inside out imeline inimene. Sinu olemus, teod ja toit inspireerib mind olema parem inimene (loe: veel rohkem taimetoidu usku olema). Mäletan eredalt, kuidas me esmakordselt kohtusime kaks aastat tagasi Karkusel – maitsesin seal Sinu toite ja armusin silmapilgselt. Sellest ajast saati olen Sinu loomingut imetlusega jälginud ja tunnistan ausalt – olen täielik fangirl ja austaja. 💛
Aitäh, et lood selliseid toiduüritusi, kus toit ei täida ainult kõhtu, vaid paitab hinge ja avab südame ilu ja maitse rännakutele. Aitäh, et tegid mind selle ürituse osaliseks. Loodan siiralt, et saame selliseid asju veel tulevikus palju-palju koos teha. 🌸✨