Tänapäeva kiire elutempo juures otsime kergeid ja tervislikke lahendusi toitumises. Pisirohe ja idandid on ideaalsed – nad sisaldavad rikkalikult vitamiine ja mineraale, on kergesti kasvatatavad ning lisavad igale roale värskust ja maitset. Igaüks saab neid kodus kasvatada ja nautida supertoitu igal aastaajal.
Mis on pisirohe? Mis on idandid?
Idandid on tärkavad seemned, mida süüakse koos iduvarre, idujuure ja vahel ka idulehtedega. Idandamisel muutuvad toitained kergemini omastatavaks ning kasvatamise protsess on kiire – vaid mõne päevaga on idandid tarbimisvalmis. Idandamiseks pestakse seemneid paar korda päevas läbi, idandamiseks kasutatakse spetsiaalseid idandamisnõusid või marli/ spets kaanega kaetud klaaspurke.
Pisirohe ehk võrsed on lihtsustatult öeldes idandist järgmine etapp – noored taimed, mis lõigatakse varrelt maha 7–14 päeva pärast idanemist. Neid kasvatatakse mullal või kasvumatil ning tarbitakse enne pärislehtede ilmumist, mil toitainete kontsentratsioon on kõige kõrgem. Muuhulgas sisaldab pisirohe klorofülli (teeb taimed roheliseks), mis aitab kehal stressiga võidelda (pimedas idandatud seemnetel seda pole).
Kumba eelistada? Pisirohet või idandeid?
- asi on ajas,
- asi on maitses,
- asi on välimuses,
- asi on kasulikkuses.
Aeg
Idandeid võib nautida juba mõni päev peale protsessi algust, kiiremakasvulisi kultuure näiteks 3-4 päeva möödudes (lutsern, munguba, ka lääts, redis, brokoli). Samas ega pisirohegi kauem tärka, nädalaga saab enamikelt kultuuridelt juba kobeda saagi. Ajaarvestuse hulka kuulub ka idandite/ pisirohega tegelemine, mõlemad protsessid nõuavad tähelepanu ja hoolt. Igal mündil kaks poolt.
Maitse
Jah, see mille osas ei vaielda, ent mille üle otsustamiseks on vaja proovida. Kõik kultuurid ja taimede kasvufaasid maitsevad isemoodi. Proovi ise järgi – külva peotäis herneid mullale, kasvata 10 päeva ja naudi noori taimekesi. Paralleelselt idanda seemneid 6 päeva ning naudi idujuurtega herneid. Maitsevad ju erinevalt! Kumb meeldis?
Välimus
Pisirohe ja idandite tervislikkuse kõrval hinnatakse kõrgelt nende esteetilist väljanägemist. Toidukunstis on nii tillukestel taimedel kui sabadega seemnetel oma roll, iga asi omal kohal. Kuldlõige on kõigi kolme kombinatsioon – kasulikkus, välimus ja maitse. Kodusesse rohelisse salatisse paneks nii idandeid, värvilisi pisirohesid kui hunnikus lehtköögivilju.
Kasulikkus
Siin pole vaidlemiseks kohta – nii pisirohe kui idandid sisaldavad tervisele häid vitamiine, mineraalaineid ja muid organismi tugevdavaid aineid. Eriti rohkelt on neis C-, E- ja B-rühma vitamiine. Aga eks igal kultuuril ka omad eelised. Näiteks brokoli pisirohet peetakse üheks maailma tervislikumaks taimeks. Idandatud kaunviljaliste seemned on organismile paremini omastatavad.
Pisirohe ja idandid sisaldavad:
- C-vitamiini, mis toetab immuunsüsteemi (suur peotäis punast kapsast või redist on täiskasvanud päevane C-vitamiini norm),
- E- ja K-vitamiine, mis aitavad vereringel normaalselt toimida,
- B-rühma vitamiine, mis toetavad närvisüsteemi ja energia tootmist,
- Antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega ehk stressiga ja aeglustavad vananemisprotsessi,
- Mikro- ja makroelemente, nagu raud, magneesium, kaalium ja tsink, need toetavad keha ainevahetust jne,
- Kiudaineid ja taimset valku, aidates hoida täiskõhutunnet ja toetades lihaste arengut.
Kuidas kasvatada?
Kasuta alati töötlemata mahedaid kõrge kvaliteediga seemneid, toasooja puhast vett, ilma kahjurite ja hallituseta külvimulda ning puhtaid nõusid!
Idandamine:
- Pane seemned klaaspurki (500ml purgi kohta 2-3 spl seemneid) ja vala neile 2–3 korda rohkem vett peale. Lase seemnetel 8-12h liguneda.
- Vala vesi ära ja loputa seemned toasooja veega. Kurna liigne vesi ning aseta nõu viltu tagurpidi, et õhk liiguks ja vesi saaks välja nõrguda.
- Loputa seemneid 2-3 korda päevas, et vältida hallituse, mäda teket ja tagada piisav niiskus.
- Idandid valmivad sõltuvalt kultuurist 2–7 päeva jooksul. Kui idandid on nö valmis, “kuivata” nad õhu käes ning hoia neid kinnises karbis külmkapis, tarbi nädala jooksul.
- Idandamisel ei ole otsene valgus vajalik, pigem oleks hea idandeid just pimedas hea ventilatsiooniga kohas hoida. Kui idanditel hakkavad kasvama juba lehed, võid tõsta nad mõneks ajaks valguse kätte. Lehtedes tekib klorofüll ja nad muutuvad roheliseks.
Populaarsemad idandamise kultuurid on: mungvigna (seeme munguba), harilik lutsern, redis, daikon, põld-lambalääts, valge ristik, kaer, nisu, rukis, oder, harilik lääts, hernes, kikerhernes, tatar, pea-, leht-, lill-, spargelkapsas ja kauem idanevad harilik sibul ja mugullauk. Kõiki neid võib ka pisiroheks kasvatada, maitsed on lihtsalt erinevad.
Pisirohe kasvatamine:
- Aseta karpi 3-4cm paksune kiht puhast kvaliteetset külvimulda. Või! Lõika kasvumatt anuma põhja suuruseks ja niisuta see korralikult märjaks.
- Puista seemned tihedalt substraadile, jättes seemnete vahele 2–3mm.
- Niisuta seemned hoolega märjaks ja kata anum kile või kaanega, jättes õhu liikumiseks avause. Kontrolli niiskust iga päev ja kasta vastavalt vajadusele.
- Seemned idanevad 2–3 päevaga, seemnest väljuvad karvased idujuured (ära aja sassi hallitusega). Nädalaga saavutavad nad paarisendise pikkuse, idulehtedega taimed võib mulla/ mati lähedalt maha lõigata.
- Lõigatud võrseid kasuta värskelt ja kasutatud muld koos taimejäänustega viska komposti. Lõigatud kuivi taimi hoiusta kinnises karbis kuni nädala külmikus.
- Seemned võid katta kerge kihi mullaga, see hoiab samuti hästi niiskust. Lõikamisel ole ettevaatlik, et käärid mullaseks ei saaks ja ei toimuks ristsaastumist. Enne pisirohe tarvitamist võid taimi pesta ja lasta neil õhu käes kuivada.
Populaarsemad pisirohe kultuurid on: brokoli, pea-, nui-, leht-, lillkapsas, redis, daikon, valge sinep, hernes, tatar, rukola, salatkress, harilik päevalill, rebasheina liigid, suhkrumais, teraviljakultuurid puna- ja lehtpeet. Ägeda välimusega ja maitsvad on suur mungalill, porgand, peiulill, valge lupiin, kahtlemata maitseelamus on kõrvitsa, meloni, kurgi või kurgirohu iduleht. Pisiroheks võib kasvatada maitsetaimi koriandrit, tilli, peterselli, sellerit jne. Aeganõudvamad kultuurid on verev oblikas, basiilik, sidrunmeliss, pronks-lutiklill.
Kuidas süüa?
PS! Tarvita toiduks hea lõhnaga turgoris võrseid ja idandeid. Hallitanud, ligaste või mädaste koht on bioprügis või kompostis.
Pisirohe ja idandid sobivad suurepäraselt võileibadele, suppidesse, salatitesse, smuutidesse ja suši, vräpi, kevadrulli sisse. Neid võib lisada ka kuumadele roogadele, näiteks omletile või pastasse. Peale tervisepanuse muudavad nad toidud visuaalselt kaunimaks ja miljon protsenti ahvatevamaks.
Alusta täna! Pisirohe ja idandid on lihtne, tervislik ning taskukohane viis toidulaua rikastamiseks. Lisaks kasvatamise rõõmule pakuvad nad kasulikke toitaineid ja maitseelamusi igas vanuses inimestele.
Alusta ja osta seemned meie e-poest: Lähen ostlema!