On sulnis talvehommik ja sa lähed koos kallimaga metsa jalutama. Värske lumi krudiseb jalge all, puud on maagiliselt härmas ja metsas valitseb pühalik vaikus. Sügava laane sopis on väikene lagendik, mille ääres harras iidne kuusk. Laotad kuusejässaka alla teki ning võtad seljakotist termose kuuma teega ning karbikese trühvlitega. Kaunid trühvlid on kui meenutus suvest. Leivased trühvlid on magustatud datlite ja mustade ploomidega, suussulav šokolaad muudab ampsu ideaalseks. Kuigi õhk on karge, annavad mõnus taimetee, trühvlid ja parim seltskond sooja. Ideaalne viis talve nautimiseks ja aja peatamiseks.
Siin on sulle retsept 24 trühvlite jaoks.
Musta leiva trühvlid toorjuustu, ploomide ja datlitega
Koostisosad
Trühvlimass:
- 150 g musta leiba
- 100 g toorjuustu (toasoe)
- 50 g kuivatatud musti ploome (leota kuumas vees pehmeks)
- 50 g datleid (leota kuumas vees pehmeks)
- 1 apelsini koor
- 1–2 spl apelsinimahla (vajadusel massi niisutamiseks)
Šokolaadikate:
- 200 g tumedat šokolaadi
- 100 ml rõõska koort
Kaunistus:
- Õitepuru (sobivad kuivatatud õite kroonlehed: rukkilill, monarda, peiulill, rebashein, saialill, fuksia, päevalill)
Valmistamine:
1. Trühvlimassi valmistamine:
- Purusta leivaviilud väiksemaks ja pane köögikombaini.
- Lisa eelnevalt leotatud ja kurnatud ploomid ja datlid.
- Samuti lisa toasoe toorjuust ja riivitud apelsinikoor.
- Surista mass ühtlaseks. Kui mass on liialt kuiv, lisa apelsinimahla.
- Vormi valmis segust 24 väikest ühesuurust pallikest.
- Aseta pallid vähemalt 20 minutiks külmkappi tahenema.
2. Šokolaadikatte valmistamine:
- Tükelda šokolaad ja sulata see kuuma vee vannil.
- Lisa ettevaatlikult ja pidevalt segades rõõskkoor.
- Sega segu kuniks see muutub ühtlaseks ja läikivaks.
3. Trühvlite katmine šokolaadiga:
- Võta külmkapist tahenenud trühvlid. Kasta iga trühvel šokolaadikreemi sisse.
- Tõsta kaetud trühvlid küpsetuspaberiga kaetud alusele.
- Enne kui šokolaad täielikult taheneb, puista trühvlite peale kuivatatud õitepuru.
4. Valmis trühvlite tahenemine:
- Lase trühvlitel täielikult taheneda külmkapis vähemalt 30–60 minutit.
- Valmis trühvlid on maitsvad nii kohe kui ka järgmisel päeval, siis on maitsed jõudnud veelgi sügavamalt ühtlustuda. Säilita neid külmkapis ja tarbi 3–5 päeva jooksul.